2024.04.25, Csütörtök
Csaknem háromezer fiatal ismerheti meg Háry János történetét a Szolnoki Szimfonikus Zenekar koncertjein
Kép: Szolnoki Szimfonikusok / Facebook

Csaknem háromezer fiatal ismerheti meg Háry János történetét a Szolnoki Szimfonikus Zenekar koncertjein

MTI

2023.05.10. 09:51

Csaknem háromezer fiatal ismerheti meg Háry János történetét Kodály Zoltán zenéjén keresztül keddtől csütörtökig a Szolnoki Szimfonikus Zenekar koncertjein.

Hirdetés

A szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központban tartandó előadásokon a Szolnoki Tankerületi Központhoz tartozó általános iskolák ötödik és hatodik osztályos diákjai vesznek részt a Lázár Ervin program keretén belül - közölte a Szolnoki Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft. kedden közleményben az MTI-vel.

A három nap mindegyikén két délelőtti időpontban lépnek fel a fiatalok előtt - írták.

A koncerteken Kanai Toshifumi és Bolyky Zoltán vezényel, a narrátor Finta Zoltán

A szimfonikusok előadásain homokanimáció segítségével vizuálisan is megjeleníti a közönség előtt a nagyotmondó obsitos történetét Nagy Katalin Matild grafikusművész.

Az együttes az élőzenei produkcióival arra törekszik, hogy segítse a zenei nevelés megalapozását és élményszerű betekintést adjon a komoly- illetve klasszikus zene világába - írták, megjegyezve: a Szolnoki Szimfonikusok programjában számos ifjúsági hangverseny szerepel idén is, együttműködve más szervezetekkel.

A közleményben szerepel, hogy Háry János, a nagyotmondó obsitos a valóságban is létezett. A költő Garay János személyesen is ismerte, és róla mintázta humoros költeményének címszereplőjét. Kodályt eredetileg egy egyfelvonásos játék zenei betétszámainak megírására kérték föl, de kezdeményezésére egész estés zenés játékká egészült ki a történet. Az így született, öt kalandból álló daljáték legjellegzetesebb dallamaiból 1927-ben Kodály összeállított egy hattételes zenekari szvitet - olvasható.

Helyi hírekSzolnoki Szimfonikus Zenekarkoncertek SzolnokAba-Novák Agóra Kulturális Központ