2023.12.05, Kedd

Nem kell Japánba utazni a cseresznyevirágzáshoz

mti

2017.04.13. 12:56

Ezen hétvégén fagyűző szertartással, faöleléssel, énekkel és tánccal ünneplik a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Nagykörűben található cseresznyefák virágba borulását.

Hirdetés

A remélt bőséges termés első jele mindig a fák kivirágzása, és a gyümölcsösök művelői ilyenkor abban reménykednek, hogy azokat elkerüli majd a pusztító fagy - mondta Szilvás Erzsébet programszervező az MTI-nek.      

Ennek jegyében nagyszombaton a templomkertben fagyűző szertartást tartanak, termékenységáldást mondanak, a helyi gyerek balettcsoport pedig a termékenységet szimbolizáló táncot mutat be. Egy régi hagyomány felelevenítéseként a gyermekáldást váró párok egy-egy virágzó cseresznyefát ölelnek át. A virágbontó húsvéti program vendégeként Tolcsvay Béla énekmondó műsorát hallgathatja meg a közönség.

Húsvét vasárnap a tájházban helyi termelők kínálják házi készítésű termékeiket, a látogatók megkóstolhatják a helyi pálinkát, és megismerkedhetnek a kecskesajtkészítés fortélyaival is.

Nagykörűben a kedvező talajviszonyoknak és klímának is köszönhetően több száz éves múltja van a szőlő- és gyümölcstermesztésnek. A cseresznyekultusz gróf Petrovay György idejére nyúlik vissza, aki az 1800-as évek közepétől gazdálkodott a településen, létrehozva egy kertészetet és egy 30 holdas faiskolát. A nagykörűi cseresznyetermesztés legvirágzóbb időszaka az 1930-as években volt, amikor európai exportcikként jegyezték a helyi germesdorfi cseresznyét.

 

Forrás: MTI

KitekintőJász-Nagykun-Szolnok megyemezőgazdasághagyományőrzésNagykörűCseresznyevirágzás