2024.03.28, Csütörtök
Megnyílt a szolnoki Vízügyi Emlékpark a Víz Világnapján
Fotó: Illusztráció/magyarepitok.hu

Megnyílt a szolnoki Vízügyi Emlékpark a Víz Világnapján

MTI

2022.03.22. 18:55

Idén a világnap jelmondata: Felszín alatti vizek - tegyük láthatóvá a láthatatlant.  

Hirdetés

2000 tavaszán a tiszai árvíz 1041 centiméteres vízállással tetőzött Szolnoknál. Martalékává vált egyebek mellett a Közép-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság Szolnoki Szakaszmérnökségének tiszaligeti épülete is, amelynek helyén 22 évvel később az országban egyedülálló Vízügyi Emlékpark létesült. Ennek megnyitóján beszélt a Víz Világnapjáról az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára. Az MTI közleménye szerint Szinay Attila arról is szólt, hogy harminc éve kezdeményezte az ENSZ közgyűlése, hogy a víz is kapjon világnapot, amely mindannyiunkat cselekvésre szólít. Idén a világnap jelmondata: Felszín alatti vizek - tegyük láthatóvá a láthatatlant.  

 

 

 "Mi más lehetne a viszonyunk a teremtett világ legalapvetőbb eleméhez, mint hogy az élet forrásaként ünnepeljük" – emelte ki az államtitkár. A Föld majdnem teljes édesvízkészlete felszín alatti, amely kulcsszerepet játszhat az éghajlatváltozáshoz történő alkalmazkodásban. Tennünk kell azért, hogy fenntartható módon gazdálkodjunk ezzel az értékes nyersanyaggal – hívta fel a figyelmet.

Magyarországon az egy főre jutó vízkészlet az egyik legnagyobb a kontinensen, ugyanakkor a csapadékból származó saját felszíni vízkészletünk a legkisebb. Kiváló minőségű és bőséges felszín alatti vizekkel rendelkezünk mind ivóvíz-ellátási, mind gyógyászati és üdülési célra. Ezen a téren a túlhasználat helyenként már mutatkozó jelei gondokat okoznak. Tavaink komoly idegenforgalmi potenciált jelentenek, megőrzésük nemzetgazdasági, egyszersmind nemzeti értékmegőrzési feladat. Magyarország is érzi a klímaváltozás vizekre gyakorolt hatásait, ezért fontos szerepe van a megelőzésnek, illetve a mezőgazdaság, az agrotechnika, az ipar és a vízgazdálkodás területeinek közös kezelésében – áll az Agrárminisztérium közleményében.

 

 

Országos hírekSzolnokkörnyezetvédelemVíz VilágnapjaAgrárminisztérium