2024.03.28, Csütörtök
Hamarosan nyithatnak a Tiszai szabadstrandok
Illusztráció, unsplash.com

Hamarosan nyithatnak a Tiszai szabadstrandok

JNSZMKH Kormánymegbízotti Kabinet

2022.05.25. 12:30

Néhány hét múlva beköszönt a nyár és ezzel együtt a strandszezon. Idén Jász-Nagykun-Szolnok megyében várhatóan öt természetes fürdőhely várja majd a strandolókat a Tisza partján: az abádszalóki, a tiszafüredi, a szolnoki, a nagykörűi és a tiszapüspöki szabadstrand is rendelkezik fürdővízhasználati engedéllyel.

Hirdetés

A fürdőzők számára jó hír, hogy három természetes fürdőhelyet már kijelölt a kormányhivatal, így idén Abádszalókon a Tisza-tó Strandot, Tiszafüreden és Szolnokon pedig a Szabadstrandot is használhatják majd a fürdőzés szerelmesei - olvasható a kormányhivatal honlapján.

Az önkormányzatoktól érkezett jelzés alapján két év szünet után Tiszapüspökiben, illetve új fürdőhelyként Nagykörűben is üzemel majd szabadvízi strand, azonban ezen fürdőhelyek hatósági kijelölése - kérelem hiányában - még nem történt meg.

A természetes fürdővizek minősítése négy év fürdővíz-vizsgálati eredményei alapján történik. A Szolnokon lévő Tiszai szabadstrand 2019-től szerepel a Népegészségügyi Főosztály nyilvántartásában, így újonnan nyitott strandnak számít, ezért a minősítése még besorolás alatt van. A nagykörűi Tiszai szabadstrandot pedig idén vette nyilvántartásba a hivatal, ezért minősítéssel még nem rendelkezik. A többi engedélyezett fürdővíz minősége hosszú évek óta kiváló.

Az engedélyezett természetes fürdővizek minőségét a fürdési szezonban folyamatosan ellenőrzik a szakemberek.

A nem kijelölt fürdőhelyeken való fürdőzést nem javasolják a szakemberek, mivel ezeken a helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik, a fürdőzés közegészségügyi feltételei (például zuhanyzó, illemhely, elsősegélynyújtó hely) nem biztosítottak, emellett a meder ismeretlen állapota, az esetleges hirtelen mélyülése, illetve a folyóvízen jelentkező örvénylés miatt a fürdőzés fokozottan balesetveszélyes is lehet.

Helyi hírekTisza-partStrandszolnoki szabadstrandAbádszalók TiszafüredJász-Nagykun-Szolnok Kormányhivatal