2024.03.28, Csütörtök
Szolnokon is új eszközökkel gazdagodott a honvédség katasztrófavédelmi képessége
Kép: MH Kiss József 86. Helikopterdandár - hivatalos oldal

Szolnokon is új eszközökkel gazdagodott a honvédség katasztrófavédelmi képessége

MTI

2023.04.22. 10:00

A Magyar Honvédség 1,65 milliárd forintból fejlesztette katasztrófavédelmi képességét; a részben európai uniós forrásból megvalósult projektben olyan eszközöket vásároltak, amelyek segítik, hogy a honvédség hatékonyan tudjon részt venni a katasztrófák megelőzésében, a kár elhárításában.

Hirdetés

Solymosi Ferenc ezredes, a Magyar Honvédség Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnoka, a projekt menedzsere az eszközök csütörtöki átadásán a honvédség budapesti anyagellátó raktárbázisán felhívta a figyelmet arra: egyre gyakoribb és hevesebb természeti katasztrófákkal kell számolni világszerte és Magyarországon is. Hozzátette: Magyarország minden évszakban kitett a természeti katasztrófáknak, amelyek közül a legjellemzőbb az árvíz, a belvíz, a szélvihar, a hőség, a szárazság és a hóhelyzet, de nem szabad megfeledkezni az ipari katasztrófákról sem, mint a 2010 októberében történt vörösiszap-katasztrófa.

Az ezredes kiemelte:

a Magyar Honvédségre a lakosság már hosszú évek óta nemcsak az ország területi szuverenitásának, lakosságának fegyveres védőjeként tekint, hanem olyan szervezetre, ami katasztrófák idején a polgári lakosság, az infrastruktúra, az anyagi javak védelmezője.

A Magyar Honvédség személyi állományával, szervezettségével, vezetési struktúrájával, magasfokú terepjáró, valamint légi szállító képességével a katasztrófavédelmi beavatkozó erők kiemelt részét képezi - mondta.

Mint mondta, a katasztrófák elleni védekezéshez professzionális eszközök szükségesek, az EU Környezetvédelmi és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) katasztrófavédelmi projektjében beszerzett eszközöknek köszönhetően pedig a Magyar Honvédség katasztrófavédelmi képessége "évek óta nem látott fejlődésen ment keresztül".

Részletezte: a KEHOP keretében az MH Anyagellátó Raktárbázis 1 milliárd 350 millió forintos támogatást nyert el, amit a Honvédelmi Minisztérium saját forrásából további 300 millió forinttal egészített ki. A projektben nagy teljesítményű csónakmotorokat, hűthető-fűthető sátrakat, összecsukható asztalokat, padokat, ágyakat, aggregátorokat, rakodó földmunkagépeket, lánctalpas buldózereket, mobil labort, konténerszállító- és darus gépeket, szaniter konténereket szereztek be és felújították a meglévő motorcsónakokat. 

Hangsúlyozta: a honvédség a speciális eszközeivel, felkészült és elhivatott személyi állományával képes saját beavatkozó erőit önállóan ellátni, eszközeit működtetni, a katasztrófavédelem más szereplőit támogatni.

A beszerzett eszközökből több katonai szervezet részesült:

a MH Sodró László 102. Vegyiharc Ezred és a MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (Budapest), a MH Lahner György 2. Ellátó Ezred (Kaposvár), a MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Dandár (Szentes), a MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár és a MH Kiss József 86. Helikopterdandár (Szolnok), az MH Anyagellátó Raktárbázis (Veszprém) és a MH Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár (Debrecen).

Helyi hírekKatasztrófavédelemMagyar HonvédségKaposvár SzolnokfejlesztésekHelikopterdandárMH Kiss József 86. HelikopterdandárMH Lahner György 2. Ellátó Ezred