2024.04.19, Péntek
NMHH: átalakulóban vannak a filmnézési szokások Magyarországon
Fotók: MTI/Bruzák Noémi - Borítókép: Szolnok, 2023. október 19. Kollarik Tamás, a konferencia elnöke, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem egyetemi docense, az NMHH elnöki főtanácsadója előadást tart a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) A művészet tud

NMHH: átalakulóban vannak a filmnézési szokások Magyarországon

MTI

2023.10.20. 16:00

Az elmúlt időszakban jelentős átrendeződés jellemezte a médiafogyasztási, filmnézési szokásokat Magyarországon és ez a változás jelenleg is tart - állapították meg csütörtökön az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál keretében, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) rendezésében megtartott, A művészet tudatossága, a tudatosság művészete című konferencia előadói Szolnokon.

Hirdetés

Galambos István, az NMHH kutatási igazgatóhelyettese A televízió mint a filmes kultúra megőrzésének eszköze című előadásában arról beszélt, hogy a mozik, a televízió és a streamingszolgáltatók összehasonlításából kitűnik: az emberek a televízióban nézik a legtöbb filmet, a magyar gyártású alkotások "otthona" ezen belül is a közmédia.

Szolnok, 2023. október 19. Galambos István, az NMHH kutatási igazgatóhelyettese előadást tart a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) A művészet tudatossága, a tudatosság művészete című konferenciáján az Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon a szolnoki TISZApART Moziban 2023. október 19-én. MTI/Bruzák Noémi

 

Emlékeztetett: amíg az 1990-es években a legnépszerűbb tévéműsorok akár a 4 milliós nézettséget is elérték, addig napjainkban az egymilliós nézettség is szép eredménynek számít. Arra is felhívta a figyelmet, hogy amíg a hazai tévécsatornákon általánosságban csökkent a művészettel, tudománnyal, kultúrával foglalkozó műsorok száma, addig a közmédiában ezzel ellentétes tendencia tapasztalható. Rámutatott: a tévénézők tábora öregszik és a magyar tartalmaknak csak kis része jut el a fiatalokhoz. Ezért a következő időszak legfontosabb kihívásának nevezte, hogy "a magyar filmek is megtalálják az utat a következő generációhoz".

Kollarik Tamás, a konferencia elnöke és moderátora kiemelte: 2003-ban a magyar audovizuális ipar teljesítménye 3 milliárd forint volt, mely 2022-re megközelítette a 400 milliárd forintot. Ebből is leszűrhető, hogy Magyarországon nemcsak a filmgyártás, de a filmipari tevékenység is aktívan működik - fogalmazott. Szavai szerint Budapest és Magyarország ma a kontinentális Európa egyik legjelentősebb filmgyártó bázisa és kapacitása, amit nem az ország lakosságszáma, hanem a honi szabályozó és támogatási rendszer, továbbá az iparág mögött álló tehetség tesz lehetővé.  

Az évtizedes hagyományokkal rendelkező szolnoki filmfesztivált méltatva kijelentette: az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál Magyarország egyik legfontosabb és legszebb kulturális eseménye.

A konferenciáról elmondta: a tanácskozás egy sorozat része, amely több hazai filmes seregszemle és egy erdélyi körút után érkezett idei utolsó állomására, Szolnokra. Kiemelte, hogy a konferenciasorozat jövőre is folytatódik, valamint elmondta, hogy a tanácskozás témáinak háttér- és kutatási anyagait elérhetővé téve szeretnének későbbi kutatásokat ösztönözni a felsőoktatási intézményekkel együttműködésben.

Mádl András, az NMHH Műsorfigyelő és -elemző Igazgatóságának vezetője kifejtette: az elmúlt évtizedekben a filmszínházak száma, a filmkínálat és a nézői szokások egyaránt megváltoztak. Mára negyedére - 1990 óta csaknem 2000-ről 508-ra - esett vissza a mozitermek száma Magyarországon - mondta, megjegyezve: ezzel az európai rangsor hátsó részéhez tartozunk.

Szolnok, 2023. október 19. Mádl András, az NMHH Műsorfigyelő és -elemző Igazgatóságának vezetője előadást tart a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) A művészet tudatossága, a tudatosság művészete című konferenciáján az Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon a szolnoki TISZApART Moziban 2023. október 19-én. MTI/Bruzák Noémi

 

Szavai szerint a koronavírus-járvány "traumatikus visszaesést" okozott a filmes piacon, amit az elmúlt évre hevertek ki a mozik. A 2022-ben bemutatott több mint negyven magyar film örvendetes előrelépés a korábbi esztendők "terméséhez" képest, ugyanakkor a látogatók négyötöde továbbra is amerikai filmeket néz, míg a magyar alkotásokra a nézők 6 százaléka kíváncsi - mondta.

Somogyi Ákos Gergő, az NMHH főosztályvezetője közölte: kutatások igazolják, hogy hatalmas szükség van a gyerekek médiatudatosságának növelésére, online létük szabályozására, a veszélyek, kockázatok megismertetésére. Ebben meghatározó szerep hárul a szülőkre és a pedagógusokra, akiket fontos oktató felületekkel, segédanyagokkal, kiadványokkal, kampányokkal segít a médiahatóság, mely kiemelten foglalkozik az online játékokkal, bántalmazással és függőséggel - tette hozzá.

 

Szolnok, 2023. október 19. Somogyi Ákos Gergő, az NMHH főosztályvezetője előadást tart a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) A művészet tudatossága, a tudatosság művészete című konferenciáján az Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon a szolnoki TISZApART Moziban 2023. október 19-én. MTI/Bruzák Noémi

 

Deák Kristóf Oscar-díjas filmrendező a filmmarketing fontosságáról beszélt. Úgy vélte, a filmeseknek sem szabad szégyellni, hogy el kell adni produktumukat. A legjobb film sem adja el magát - fogalmazott, kiemelve: a jó marketing értelmezési kulcsot ad az alkotásokhoz és hozzáad a filmélményhez.

 

Szolnok, 2023. október 19. Deák Kristóf Oscar- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, filmproducer előadást tart a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) A művészet tudatossága, a tudatosság művészete című konferenciáján az Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon a szolnoki TISZApART Moziban 2023. október 19-én. MTI/Bruzák Noémi

 

Galéria

Helyi hírek SzolnokAlexandre Trauner Art/Film FesztiválTiszaPart Mozi